Dette skal du vide om selskabsformer

Går du og overvejer at stifte virksomhed eller selskab, eller skal du ændre din nuværende? Så er det vigtigt at sætte sig ind i de forskellige virksomhedstyper og selskabsformer. Der er nemlig mange måder at have virksomhed eller selskab på, og du skal finde den form, som passer bedst til din vision og drøm for dit projekt. Der er nemlig både fordele og ulemper ved alle selskabsformer og virksomhedstyper, men alle former kan noget forskelligt.

Du kan sætte dig ind i dette her, så du kan finde den retning, der gavner dig og den fremtidsvision, du har for virksomheden eller selskabet. Ellers klik dig ind på dette link: https://nemselskab.dk/blog/selskabsstiftelse/virksomhedstyper-og-selskabsformer/ og bliv endnu klogere.

Forskel på selskabsformer og virksomhedstyper

Selskabsformer og virksomhedstyper er to forskellige begreber, hvor den hovedsagelige forskel er hæftelsesformen. I selskabsformer har man begrænset hæftelse, hvilket også indikerer økonomisk forpligtelse til det pågældende, mens man i virksomhedstyper, som for eksempel en enkelmandsvirksomhed, hæfter sig som ejer af virksomheden.

Man snakker om to populære typer virksomhed, nemlig enkeltmandsvirksomhed (EVS) og interessevirksomhed (I/S). Der er intet krav om hverken startkapital, ledelse, særlige skattekrav med mere når det kommer til private virksomheder. Forskellen er egentlig bare, om virksomheden ejes af en eller af flere personer.

Fordelene ved disse virksomhedstyper er blandt andet at det er nemt at skabe samt at lukke ned igen, og at der intet krav er om startkapital med videre. Der er dog ulemper som blandt andet hæftelsen og betaling af topskat ved god indtjening.

selskabsformer

Om anpartsselskaber – ApS

Når man snakker om selskabsformer, er der nogle lidt andre regler ved stiftelse. Fælles for de to selskabsformer, anpartsselskab og aktieselskab, er at der er krav om en form for ledelse, der er selskabsskat, krav om flere regnskaber samt krav om startkapital ved oprettelse.

Ved et anpartsselskab er man ikke personligt hæftet til selskabet, man har blot en separat formue investeret i den. Dette kan bestemt være en fordel. Der indskydes en startkapital på minimum 40.000. Ejerne af selskabet kan være op til flere personer, da andre selskaber og virksomheder kan købe sig ind i selskabet. Selskabet skal betale gebyrer samt dele regnskaber med Erhvervsstyrelsen, hvilket ikke er et krav hos virksomheder.

Om aktieselskaber – A/S

Aktieselskaber adskiller sig fra anpartsselskaber ved, at der krav om både direktion og en bestyrelse. Derudover skal man betale minimum 400.000 ved oprettelse. Der er mange ligheder, da aktieselskabet også kan ejes af flere personer og virksomheder, samt at man ikke er personligt hæftet til selskabet som ejer. Det er en selskabsform hvor man kan få mange ombord på projektet, og derved også hurtigere skabe et større selskab.

Det er dit valg!

Når man skal vælge virksomhedstype eller selskabsform handler det både om, hvor mange penge man har til indskud, men også hvordan man ønsker at arbejde. Hvis du ønsker at arbejde meget selvstændigt og skabe dit eget helt fra bunden, kan det helt klart være en fordel at stifte enkelmandsvirksomhed. Her kan du selv stå for det økonomiske og er ikke bundet til at indberette så meget, som man er i de to selskabsformer. Det er altså op til dig at overveje, i hvilket felt der er fordele til gavn for dig.