Ligusterhæk: alt du skal vide

Liguster er en robust, hårdfør hæk, der vokser stort set overalt. Have liguster er et meget populært valg til hække, da det kan klippes godt ind i en formel hæk og er meget tolerant over for forurening. Dette gør den velegnet til dyrkning i byområder. Vild liguster har større værdi som dyrelivsplante – dens blomster bliver tilbedt af bier, og dens blade bruges af farver fra flere mølarter.  

Læs videre og find ud af mere om ligusterhække.  

Sådan vokser den  

Liguster vokser i fugtig, men veldrænet jord i både sol og skygge. Hold planterne vandet godt i de første to år og området omkring planterne uden ukrudt. Beskær en eller to gange om året for at bevare en traditionel hæk form. Ligusterhække vokser næsten overalt. I vind, sol, skygge og i let, tør eller sandet jord. Det kan tåle alt andet end en meget fugtig jord. Det kan godt være lidt svært at forberede jorden til at plante. Forbered jorden ved at grave i masser af organiske stoffer. Planter vokser hurtigt og klarer sig bedst i en god jord. Det er dog anbefalet at anskaffe en professionel gartner. Plantning af ligusterhæk kan nemlig være kompliceret selv og for at få det bedste resultat er det klart en god ide at få hjælp til det.  

Grunde til at vælge liguster  

Liguster er den ideelle plante til at skabe en traditionel, klassisk hæk, da dens rødder stammer helt tilbage til det victorianske England, da det var et populært valg for haver i indre byområder og det er det jo stadig! Det traditionelle look går nemlig aldrig ud af stil. Hækkene er også værdsat for sin evne til at blive klippet i en række forskellige former. Det er også en hurtigt, voksende hækplanter, så du behøver ikke vente længe på en levende, attraktiv busk. Det kræver noget tid at få det til at se pænt og ryddeligt ud, men ser lige så vidunderlig ud, når det efterlades for at udvikle en mere naturlig æstetik. Der er også mange forskellige ligusterhække at vælge i mellem og dette er et stort plus for mange.  

Ikke et job alene  

For at få det mest optimale resultat, så er det igen en god ide at få hjælp udefra. Det er bestemt ikke noget, som du kommer til at fortryde, da resultatet i din have vil være det hele værd. Arbejdet bliver også noget mere simpelt – både for dig selv og dine planter. Når man selv går i gang med et større haveprojekt, kan det ofte tage mere tid end man havde regnet med eller sat af til. Med hjælp fra en professionel vil du have mindre at tage stilling til, bedre udgangspunkt til plantning og du kan stadig gå og nusse med din hæk fremover. Du kan også sagtens spørge nogle venner eller familien om de har tid til at hjælpe med det og så kan I gøre det til en hygge havedag, hvor I slutter af med at hygge i haven og værdsætte jeres hårde arbejde.